Close

Therapieën

Wat is fysiotherapie?

De fysiotherapeut is de specialist in beweging.
Fysiotherapie is er op gericht u zo goed mogelijk te laten bewegen.

Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten, waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt. Als het lichaam even niet meewerkt.Bij ons kunt u dan terecht voor de behandeling van klachten , maar ook om (ergere) klachten te voorkomen.

Jaarlijks gaan zo’n 2,5 miljoen mensen naar de fysiotherapeut. Omdat ze klachten hebben vanwege hun houding of omdat een specifieke beweging problemen oplevert. Het kan gaan om sportblessures, klachten opgedaan tijdens het werk, klachten als gevolg van een ongeval of ziekte, een ‘verkeerde’ beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt. Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt u zodat u weer zo goed mogelijk uw dagelijkse leven kunt voortzetten.

Wat doet de fysiotherapeut?

Afhankelijk van uw situatie gaat u naar een fysiotherapeutische praktijk. In sommige gevallen komt de fysiotherapeut bij u thuis. Een behandeling duurt ongeveer een half uur per keer. Bij de eerste afspraak probeert de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten te krijgen, door u eerst vragen te stellen en vervolgens te observeren en te onderzoeken. Op basis daarvan kan de fysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen. Dit is maatwerk. Wel werken veel fysiotherapeuten met vaste richtlijnen als basis, maar uiteindelijk is elk mens weer anders. Elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders.

Oefentherapie

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is vaak oefentherapie. Deze is bedoeld om de bewegingsmogelijkheden van gewrichten te beïnvloeden en spierkracht te vergroten. En ook om een betere houding aan te leren, een beter evenwicht te realiseren en soms om een betere ademhalingstechniek te leren of te ontspannen. Als onderdeel van de behandeling doet u zelf oefeningen thuis. Deze worden toegespitst op uw situatie en mogelijkheden. Het gaat erom dat u zich ervan bewust wordt wat de beste manier van bewegen is en vertrouwen krijgt in uw lichaam.

Massage en fysiotechniek

Ter ondersteuning van de oefentherapie kan de fysiotherapeut ook gebruik maken van massage en fysiotechniek. (mbv apparatuur). De fysiotherapeut geeft ook preventief advies en voorlichting. Door gerichte begeleiding leert u voldoende en verantwoord te bewegen. Zo wordt u zich ervan bewust wat wel goed is en wat problemen veroorzaakt. Dit om herhaling of verergering van uw klachten te voorkomen. Daar bent u natuurlijk op lange termijn het meest bij gebaat. Het doel is dat u weer zoveel mogelijk zelfstandig kunt doen. Het is het belangrijk dat u zelf meewerkt aan het verminderen van uw klachten. Door oefeningen te doen. En gewoon goed aan te geven wat u voelt en uitleg te vragen wanneer iets niet duidelijk is. Goede communicatie tussen u en uw fysiotherapeut is erg belangrijk om uw behandeling te doen slagen. Binnen onze praktijk leveren we maatwerk. Iedere patient wordt individueel beoordeeld,en aan de hand van de diagnostiek en conclusie wordt een behandelplan opgesteld. Dit wordt met u besproken. Indien nodig behandelen wij ook aan huis, of komen ter preventie bij u thuis of op uw werk. Indien nodig nemen we in overleg met u, contact op met uw huisarts/specialist. We proberen zo goed mogelijk met de verschillende betrokken disciplines samen te werken Voor verder informatie over fysiotherapie verwijzen wij u door naar: www.fysiotherapie.nl