Close

Dry needling

Met de Energy Control kunnen we uw energiehuishouding nauwkeurig  in kaart brengen.
De diagnostiek en behandelmethodiek is gebaseerd op het fenomeen hartslagvariabiliteit.

De Energy Co2ntrol is zeer zinvol voor
topsporters? verbetering  conditie/prestatie (meer bereiken met minder!)
beginnende sporter? het opstellen van een verantwoord en efficient schema  om uw conditie te verbeteren zonder blessures en risico.
mensen die gewichtsreducctie  nastreven  en hun lichaam daarna goed in balans  willen  houden
mensen met burnoutklachten / chronische vermoeidheidsklachten/fibromyalgie/ME
Voor hart- en longpatienten die een optimaal resultaat uit hun training willen halen

Stel dat je een hartslag hebt van 60 slagen per minuut. Het lijkt dan aannemelijk dat het na elke hartslag precies een seconde duurt voordat de volgende hartslag volgt. Dat is echter niet het geval. Gezonde mensen hebben een onregelmatig hartritme, waarbij de tijdsperiode tussen twee slagen voortdurend varieert.  Zo is het mogelijk dat de hartslagfrequentie aan het begin van de meting overeenkomt met een tempo van circa 50 slagen per minuut, terwijl deze frequentie enkele seconden later is opgelopen naar 70 slagen per minuut, en daarna weer zakt. In de medische wetenschap noemt men dit de hartritmevariabiliteit (HRV).
Het verdwijnen en verschijnen van een bepaalde mate van hartslagvariabiliteit gerelateerd aan de mate van rust /inspanning  op dat moment geeft veel informatie over de efficientie van onze energiehuishouding. Daarnaast geeft dit ook informatie over onze kwaliteit van ademhaling!

De rustmeting die vooraf gaat aan de Controltest wordt gebruikt om te adviseren hoe je het best je herstelbalans kan bereiken na een training. Ook wordt de rustmeting gebruikt om sowieso zo snel en zo veel mogelijk ontspanning te realiseren via een natuurlijke en ongedwongen ademhaling.

De HRV hangt onder meer samen met onze ademhaling. Als we inademen versnelt onze hartslag en als we uitademen wordt deze weer wat trager. Dit effect treedt met name op tijdens momenten van rust en ontspanning,zowel fysiek als mentaal.

Bij inspanning verdwijnt de variabiliteit grotendeels en aan de hand daarvan en andere verschijnselen die we registreren tijdens een maximale inspanningstest op fiets of loopband bepalen we uw omslagpunt(verzuringspunt). Aan de hand daarvan kunnen we nauwkeurig de vorm van de dag bepalen. Zo weten we daarna precies de  hartslagzones (W.Up,D1,D2, D3,snelheidszone,krachtzone) te bepalen die van belang zijn voor een goed behandel/trainingsprogramma.

Train je te veel boven het omslagpunt of te veel beneden dit punt, dan zal je conditie niet/nauwelijks verbeteren en soms zelfs verslechteren.(sporter)

Train je in een te hoge zone om af te vallen, dan verbetert je conditie wel, maar val je weinig af!
Afhankelijk van het gekozen doel wordt er een uitgeblanceerde training gemaakt waarbij duurtrainingen en verschillende soorten intervaltraingen, adem en rusttraing en kracht en souplessetraing zich optimaal tov elkaar verhouden.

Het gaat erom wat je met de training wilt bereiken. Gewichtsverlies (aerobe vetverbranding ), conditieverbetering (aerobe koolhydraatverbranding ) of topprestatie’s leveren (aerobe en anaerobe koolhydraatverbranding tegen het omslagpunt/verzuring of erboven).