Close

Manuele therapie

Wat is Manuele Therapie?
Manuele  Therapie beinvloedt primair  een verstoorde  gewrichtsbeweging.  Dit betreft vaak de wervelkolom. Door het herstellen van de momentane  bewegingsassen binnen een gewricht werken spieren kapsel/banden en gewricht weer optimaal samen. Het natuurlijk evenwicht  herstelt zich en dient verder gestabiliseerd te worden door de juiste training (MEDISCHE TRAININGSTHERAPIE) en preventie (COACHING)

Het verstoorde evenwicht kan op vele manieren ontstaan:
door acute trauma’s(ongeval,sportblessure,val van de trap etc) maar ook door veranderingen in werkhouding, eenzijdige  houding, ongewone activiteiten, psychische factoren etc
Daardoor kunnen  geleidelijk/acuut verstoringen optreden in de zgn.  rol/glij bewegingsverhoudingen  van het gewricht welke dan uiteindelijk tot pijn en bewegingsbeperkingen leiden.

Met de manuele handgrepen worden  de gewrichtsvlakken rustig op specifieke wijze tov elkaar bewogen .In sommige gevallen gebruiken we  ‘high velocity’ – technieken. Hierbij wordt met een gedoseerde korte impuls met grote snelheid een invloed uitgeoefend op het gewricht en het omliggende kapselbandapparaat.
Dit heet in de volksmond wel het ‘kraken’ vanwege het geringe ‘knoepje ‘wat men wel vaak kan waarnemen.

Na de behandeling wordt patient vaak specifiek geinstrueerd in houding/beweging en krijgt deze aanwijzing om met  ‘thuisoefeningen’ de herwonnen mobiliteit te behouden en verder te verbeteren.

Er zijn verschillende stromingen van Manuele Therapie bekend waaronder SOMT, van der Bijl, Maitland,Mulligan, Marsman
Hier in onze praktijk beheersen we  de SOMT, Mulligan en Marsman technieken.
Manuele therapie  is vaak in korte tijd  zeer effectief  wanneer geindiceerd. Er zijn  echter veel klachten met daarachter gelegen ziektebeelden die in het geheel niet geschikt zijn om met MT te behandelen.